BASININ ÖNÜNDEKİ TÜM ENGELLER KALDIRILMALI GÜNDEM 24 Temmuz 2021 - 12:36 0
Cumhuriyet Halk Partisi Çorum İl BaÅŸkanı Mehmet Tahtasız, basının özgür olmadığı bir ülkede ne demokrasiden, ne de insan haklarından söz etmenin mümkün olamayacağını ifade ederek, “Bir ülkede basın ne kadar özgürse, demokrasi de o kadar güçlü olacaktır” dedi. 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınlayan Mehmet Tahtasız, tüm basın mensuplarının bayramını kutladı. CumhurbaÅŸkanlığı tarafından yayınlanan Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesini eleÅŸtiren Tahtasız, kamu kurumlarının gazete almamaları ve zorunlu hallerin dışında basına ilan vermemeleri ÅŸeklindeki düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesini istedi. Tahtasız, “Tasarruf önce saraylardaki israftan baÅŸlamalı, makam araçlarından, 5 yerden maaÅŸ alanlardan baÅŸlamalıdır. Kıbrıs’a bile saray yapmayı müjde olarak halkımıza sunan CumhurbaÅŸkanı, basın kuruluÅŸlarının ayakta durması için gerekli olan üç kuruÅŸluk gelire engel olmaya kalkışmıştır” dedi. Kamuda tasarrufun gerekli olduÄŸunu, ancak güçlükle ayakta durmaya çalışan basının gelirlerini tırpanlayarak edilecek bir tasarrufun yarardan çok zarar getireceÄŸini savunan Tahtasız, “Demokrasilerin vazgeçilmez unsuru olan bağımsız ve tarafsız medyanın tasarruf tedbirleri çerçevesinde yaÅŸam alanının daraltılması, halkın haber alma özgürlüÄŸüne de engel teÅŸkil etmektedir. Pandemi süreciyle daralan gazete satış noktalarının kamuda tasarruf tedbirleri genelgesiyle daha çok daraltılması, genelge çerçevesinde varılmak istenen hedefe de hizmet etmekten uzaktır” ifadesini kullandı.
“YANDAÅž OLMAYAN EMEKÇİ BASINININ HER ZAMAN YANINDAYIZ” AKP’nin iktidarda bulunduÄŸu 19 yılda yüzlerce gazetecinin tutuklandığını bildiren Tahtasız, Türkiye’nin Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün 2020 Dünya Basın ÖzgürlüÄŸü Endeksi’nde 180 ülke arasında 50.02 puanla 154. sırada yer aldığına dikkati çekti. Bu koÅŸullar altında basın özgürlüÄŸünden söz etmenin mümkün olmadığını ifade eden Tahtasız, “Bir yandan AKP’ye biat etmeyen binlerce gazeteci iÅŸten atılırken, diÄŸer yandan çalışmaya çalışan gazeteciler de haklarındaki soruÅŸturmalar, davalar, gözaltı-tutuklamalarla ve yayın yasakları ile uÄŸraÅŸmaktadır” dedi. CHP İl BaÅŸkanı Tahtasız, açıklamasını ÅŸöyle sürdürdü: “Basın, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Yasama, yargı ve yürütmeden sonra dördüncü güç basındır. Bir ülkede demokrasinin saÄŸlıklı iÅŸleyebilmesi ancak ve ancak basının önündeki engellerin kaldırılmasıyla mümkündür. Basın özgürlüÄŸü, doÄŸruluk ve tarafsızlık ilkelerinden taviz vermeden, hiçbir baskı, tehdit ve sansüre maruz kalmadan gazetecilerin görevini doÄŸru bir ÅŸekilde yerine getirmesidir. Basının özgür olmadığı bir ülkede ne demokrasiden ne de insan haklarından söz etmek mümkün olmaz. Bir ülkede basın ne kadar özgürse, demokrasi de o kadar güçlü olacaktır. Ancak bugün Türkiye’de, ne yazık ki basın ve medya ciddi zorluklar yaÅŸamaktadır. Gazeteciler ve ifade özgürlüÄŸünü savunanlar, haksız gerekçelerle demir parmaklıklar ardına kapatılmış, halkın haber alma özgürlüÄŸü elinden alınmıştır. Ülkemiz, ne yazık ki günümüzde gazeteciler için en büyük hapishane olarak anılmaktadır. Basında sansürün kaldırılmasının yıldönümü olarak kutlanması gereken 24 Temmuz’u ne yazık ki bayram havasında kutlayamıyoruz. GazeteciliÄŸin suç olmadığı, sansürlenmediÄŸi, basın emekçilerinin fikirlerinden dolayı hapse atılmadığı, hedef gösterilmediÄŸi, iÅŸsiz kalmadığı, kamuoyuna haber ulaÅŸtırmak için zorlu koÅŸullar altında her ÅŸartta büyük bir özveriyle görev yapan basın emekçilerinin hak ettiÄŸi deÄŸere kavuÅŸtuÄŸu bir ülke umudu ve özlemi ile deÄŸerli basın emekçilerimizin 24 Temmuz Basın Bayramını kutluyorum. YandaÅŸ olmayan emekçi basınının her zaman yanındayız.”
X
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.
X
Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.
FOTO GALERİ
SON DAKİKA HABERLERİ
|