REŞİT KELEŞ İSTİFA ETTİ

Okuduğunuz haber
TARIM ARAZİLERİ YOK EDİLİYOR

RAMAZAN ÖNCESİ DENETİMLER ARTTI

Anasayfa   /    Gündem    /    TARIM ARAZİLERİ YOK EDİLİYOR

TARIM ARAZİLERİ YOK EDİLİYOR

Mevcut yol güzergahının tamamen terk edilerek ÇED raporu alınmadan yeni bir yol projesinin çizilmesi, duyarlı çiftçilerin tepkisini çekmeye devam ediyor.

GÜNDEM      08 Mart 2023 - 12:04     0

TARIM ARAZİLERİ YOK EDİLİYOR

Mevcut yol güzergahının tamamen terk edilerek ÇED raporu alınmadan yeni bir yol projesinin çizilmesi, duyarlı çiftçilerin tepkisini çekmeye devam ediyor.

Yapımı planlanan Çorum- Ortaköy yolunun 2. etabının Cemilbey ve Balıyakup Köyü’nün verimli tarım arazilerinden geçmesi “Böyle bir projenin amacı nedir?” sorularının sorulmasına sebep oldu.

Çorum Irmağı ve Alaca Irmağının ortasından geçtiği ve 40 yıl önce yapılan sulama kanalları ile sulanan verimli arazilerden ÇED raporu alınmadan yol yapım çalışmasına başlanması üzerine tepkisini dile getiren köy sakinlerinden Türkiye Partisi Çorum eski İl Başkanı Ali Seçil, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Ekonomik değeri yüksek tarım ürünlerinin yetiştiği yılda 2-3 ürün alınan arazilerden bütün tepkimize ve verdiğimiz sayısız dilekçeye verilen cevaplara bakınca acaba diyoruz devlet kesesinden yine birilerine adrese teslim servet mi akıtılacak.

Çünkü yapımı planlanan yol güzergahının zemini sulak olduğu için oldukça maliyetli bir iş olacaktır. Yetkililerin birinci derece tarım arazisinden yol geçirme iştahını anlamakta güçlük çekiyoruz. Yapılması planlanan yolun birinci derece tarım arazilerinin içinden geçecek olması düşündürücüdür.

Yetkililer neden Cemilbey- Balıyakup- Ortaköy arası mevcut yolun güzergahını tamamen terk ederek maliyeti artırmasına rağmen yeni bir güzergah belirlediklerini kamuoyuna açıklasınlar ki hangi siyasinin köyünü düşündüklerini öğrenelim. Vatandaşın her gün ne konuştuğu ortadadır. Vatandaş bu projenin neden ve niçin böyle çizildiğini çok iyi biliyor.

MEVCUT YOLLAR NEDEN KULLANILMAYACAK

Mevcut yolun iyileştirilmesi yapılsa hem tarım arazileri yok olmayacak hem de yolun maliyeti oldukça düşük olacaktır. Yeni yapılması planlanan yüz elli metre doğusunda ve batısında Çorum yolu olarak bilinen ve hala kullanılan kadastro yolları vardır.

Bu yollardan birisinin kullanılması durumunda tarım arazileri olumsuz etkilenmeyecektir. Ayrıca yolun maliyeti de onda bire düşecek. Yapılacak köprü mesafesi 4/1 oranında azalacaktır.

AÇIKÇA SUÇ İŞLENİYOR

Çorum –Ortaköy yolu Cemilbey-Ortaköy arasına yapılacak yolun 2. etabıyla ilgili çevresel etkileri ön inceleme ön inceleme ve değerlendirmeye tabi projeler kapsamında 28. maddenin D bendinde çevre yolları da ÇED ön raporu inceleme kapsamında değerlendirilmiş demektedir.

Ayrıca aynı yönetmenliğin 3. maddesinde Korunması gereken alanlar olarak ‘tarımsal kalkınma alanları, sulanan, sulanması mümkün alanlar ve arazi kabiliyeti 1, 2, 3, 4 derece olan alanlar’ olarak ifade edilmektedir. Yasalar bu kadar açık iken ÇED raporu alınmadan yol yapılması yasal değildir. Burada yetkilikler açıkça suç işliyorlar. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir.

TARIM ARAZİLERİNİ YOK EDEN BU PROJEYE HAYIR

Tüm dünya tarım arazilerini korumak için çalışırken biz tarım arazilerini yok etmek için çalışıyoruz bu kabul edilemez. Verimli tarım arazilerini yok eden çevre halkına telafisi mümkün olmayan zararlar açacak olan bu projeden derhal vazgeçilmelidir. Proje gözden geçirilmeli tarım arazilerini yok etmeyecek yeni bir projede karar kılınmalıdır.

Bu yol projesi halk için değil bir siyasinin keyfi için mi hazırlanmıştır. Biz yol yapılmasına karşı değiliz. Biz yolsuzluğa ve talana karşıyız. Yetkilileri, siyasi partileri duyarlı ve STK’ları göreve davet ediyoruz."

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ