GALİBİYETİ ŞEHİDE ARMAĞAN ETTİLER

Okuduğunuz haber
ÇEVREYOLUNDA HIZ LİMİTLERİ ARTIRILDI

UMUDUMUZ VE GELECEĞİMİZ SİZLERSİNİZ

Anasayfa   /    Gündem    /    ÇEVREYOLUNDA HIZ LİMİTLERİ ARTIRILDI

ÇEVREYOLUNDA HIZ LİMİTLERİ ARTIRILDI

Çorum Çevreyolunda kazaları azaltmak amacıyla kurulan “Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemi”nde hız limitleri yükseltildi. Otomobiller için 70 km olan hız limiti 80’e, kamyon, kamyonet ve otobüsler için belirlenen 50 km. hız limiti ise 70’e çıkarıldı.

GÜNDEM      12 Eylül 2022 - 12:06     0

ÇEVREYOLUNDA HIZ  LİMİTLERİ ARTIRILDI

Çorum Çevreyolunda kazaları azaltmak amacıyla kurulan “Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemi”nde hız limitleri yükseltildi. Otomobiller için 70 km olan hız limiti 80’e, kamyon, kamyonet ve otobüsler için belirlenen 50 km. hız limiti ise 70’e çıkarıldı.

Hız limitlerinin artırılması vatandaşların tepkisine neden oldu.

Ulukavak Mahallesi Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı İlhan Kılıç, “madem hız limitleri artırılacaktı o halde niçin EDS sistemi kuruldu. Öğrendiğimiz kadarıyla hız limitleri eski seviyesine tekrar getirildi. Bu sistemi süs için mi kurdunuz. Bu kadar masrafa ne gerek vardı? İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?” diye sordu.

ÇEVREYOLU CEZAYOLUNA DÖNÜŞTÜ,

1 AY SONRA HIZ LİMİTLERİ YÜKSELDİ

Çok sayıda ölümlü ve yaralanmalı trafik kazasının yaşandığı, “ölüm yolu” olarak adlandırılan Çorum Çevreyolu’na geçtiğimiz Ağustos ayında “Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemi” kurulmuştu.

Yaydiğin Kavşağı ve Çimento Köprülü Kavşak güzergahları arasında çift yönlü olarak devreye alınan sistemle birlikte hız denetimleri de başlamıştı.

Çorum-Ankara yolu ile Samsun yolu çıkışı arasında 10 bin 656 metrelik bölümde çift yönlü Ortalama Hız Sistemi’nin bulunduğu bölgelere sürücüleri bilgilendirmek amacıyla trafik işaret ve uyarı levhaları yerleştirilmişti.

Otomobiller için 70 kilometre, kamyon, kamyonet ve otobüsler için 50 kilometre hız limiti belirlenirken, limiti aşan araçlara ceza kesilmeye başlanmıştı.

EDS sistemi kurulduğu günden itibaren Emniyet ekipleri günlük ortalama 3 bin araca hız limitini aştığı gerekçesiyle ceza kesti.

Bu durum araç sürücülerini isyan noktasına getirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü ise hız limitlerinin yükseltilmesini talep etti.

İl Trafik Komisyonunu da bir toplantı yaparak hız limitlerini tekrar yükseltti.

Edinilen bilgiye göre; otomobiller için 70 km olan hız limiti 80’e, kamyon, kamyonet ve otobüsler için belirlenen 50 km. hız limiti ise 70’e çıkarıldı. Bu limitlere yüzde 10 da esneme-artırım payı uygulanıyor. Dolaysıyla otomobiller 80, ticari araçlar 90’a kadar hız yapabilecek.

Böylelikle EDS kurulmadan önceki duruma tekrar dönülmüş oldu.

“HIZ LİMİTLERİNİ ARTIRACAKTINIZ,

O HALDE NEDEN KURDUNUZ?”

Şoförler, vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları bu duruma tepki gösteriyor.

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Ulukavak Mahallesi Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı İlhan Kılıç, “madem ki hız limitleri yükseltilecek, o halde EDS sistemi niçin kuruldu?” diye sordu.

İlhan Kılıç, çevreyoluna EDS sisteminin kurulmasının yerinde olduğunu ancak hız limitlerinin artırılmasıyla bu uygulamanın hiçbir işe yaramayacağını savundu.

“Hız limitlerinin artırılması, yapılan yatırımı boşa çıkardı. Bu yatırım süs için mi yapıldı? Eski sisteme tekrar dönülecekse niçin o kadar masraf yapılarak EDS kuruldu?” şeklinde sorulan yönelten İlhan Kılıç, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde hız limitlerinin 50 km’yi geçmemesi gerektiğini, şehir merkezi çıkıldıktan sonra limitlerde biraz yükseltme yapmanın daha mantıklı olacağını savundu.

“BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

İlhan Kılıç, “EDS sistemi Kırıkkale - Balışeyh ve Delice'de halen kullanılmaktadır. Orada da Çevreyolu ilçenin içerisinden geçiyor. Kırıkkale’de yıllardır EDS sistemi kullanılıyor ve cezalar kesilmeye devam ediliyor. Orada herhangi bir değişikliğe gidilmezken neden Çorum’da 1 ayda vazgeçiliyor? Vazgeçilmenin sebebi nedir? Böyle bir saçmalık hiçbir yerde yok. Madem uygulamadan kaldırıyorsunuz, en azından üniversitenin önünden İskilip Kavşağına kadar hız limiti uygulamaya devam etsin. Aksi takdirde bugünden sonra sonuçlanacak trafik kazalarının ve ölümlerin sorumluları bu hız limitini kimler artırdıysa bütün mesuliyet o kişilere ait olacaktır. Bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.

Kılıç, uyarı levhalarının yetersizliğinden yakınarak, “tüm bölgeye uyarı levhaları yerleştirilmelidir. Çevreyoluna üst geçit yapılmalıdır. Gerekirse çevreyolu şehrin dışına alınmalıdır. Bizler ölümlü veya yaralanmalı kazaların yaşanmamasını, ocaklara ateş düşmemesini istiyoruz. İnsan hayatı her şeyin üzerindedir. Ne vatandaşlarımıza, ne de araç sürücülerine zarar vermeyecek bir sistem hayata geçirilmeli, gereken tüm tedbirler alınmalıdır” dedi.

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ